Menu
Duurzame ontwikkeling

Milieuverplichting

Ons sociaal-cultureel seizoen

Ons milieu-engagement komt ook tot uiting in ons sociaal-cultureel programma. Dit omvat talrijke conferenties en voorstellingen over het thema van de ecologische overgang, waardoor wij op doeltreffende wijze kunnen bijdragen tot de bewustmaking van het publiek. Wij hebben het genoegen gehad Rob Hopkins en Arthur Keller te ontvangen. Wij zijn ook van plan om live voorstellingen te creëren (theater, dans, circus, performances, enz.) die de milieuproblematiek in vraag stellen, om de kunst nog meer te gebruiken als instrument voor bezinning en bewustmaking van de burgers.

Wij geloven echter dat naast deze bewustmaking van burgers praktische vaardigheden moeten verwerven om meer betrokken te raken bij de transitiebeweging. Daarom organiseren we regelmatig een repair café en zero waste workshops, die tot doel hebben de deelnemers zeer concrete sleutels tot milieuactie aan te reiken. We hebben momenteel 17 verschillende workshops, waaronder onze "eet je balkon" workshops, recycling koken, inblikken en koekjes maken, upcycling, vermicompostering en cosmetische en schoonmaakproducten maken.

Tot slot worden al onze evenementen, voorstellingen en concerten ontworpen met een duurzame scenografie in gedachten. Dit in tegenstelling tot de gangbare praktijk in de culturele en evenementensector om een tijdelijk decor of vloer te bouwen voor een eenmalig evenement en vervolgens alle gebruikte materialen weg te gooien.

Onze evenementen en catering

Duurzame en ecologische soluties

La Tricoterie definieert zichzelf als een evenementenbureau. Dit betekent dat onze ruimtes niet gewoon worden verhuurd aan onze klanten (of ze nu professioneel of privé zijn) : wij organiseren elk evenement van A tot Z.

Deze manier van werken laat ons toe om onze klanten enkel duurzame en ecologische oplossingen aan te bieden en ons, indien nodig, , te verzetten tegen sommige van hun keuzes (bijvoorbeeld als ze producten willen serveren die niet overeenstemmen met de waarden van La Tricoterie). Zo sensibiliseren we niet alleen onze klanten, maar ook de gasten en deelnemers aan onze evenementen.


Biologische en lokale producten

Wij hechten veel belang aan de producten die wij aanbieden, of het nu gaat om onze evenementen, onze brunch, de bar tijdens onze activiteiten of in de gerechten van onze afhaalservice. De overgrote meerderheid van deze producten zijn biologische, in het seizoen en geleverd door kleine lokale producenten.

Deze aandacht voor de herkomst van onze producten strekt zich uit tot onze dranken : zo weigeren wij onze klanten of het publiek dranken te verkopen die door grote multinationals op de markt worden gebracht of die op onethische wijze zijn geproduceerd. Op die manier willen wij niet alleen een ethische keuze maken, maar ook ons publiek sensibiliseren.

Om deze reflectie voort te zetten, hebben we een osmoseapparaat geïnstalleerd waarmee we leidingwater kunnen zuiveren, evenals een machine waarmee we ons eigen bruiswater. kunnen produceren. We ontwikkelen ook recepten voor zelfgemaakte dranken. Zo kunnen we de ecologische voetafdruk van de productie en het transport van flessen verkleinen.


Op weg naar nul afval !

Onze aandacht stopt niet bij de producten die we aanbieden : ze strekt zich ook uit tot het keukengerei, en in het bijzonder tot plastic voor eenmalig gebruik. Wij gebruiken geen rietjes, lepels, roerstaafjes of wegwerpbekers, maar geven de voorkeur aan metalen of eetbare alternatieven of ecocups. Ons project is om dit momentum voort te zetten door over te gaan op een zero waste bar met losse thee, recycling van koffiedik of cubi’s. Onze zondagse brunch is ook zero waste, met losse suiker en koekjes, en de mogelijkheid voor onze klanten om restjes mee terug te nemen in gerecycleerde potten.


0% Afvaldoelstelling

Deze strijd tegen plastic afval kreeg in mei 2021 een nieuwe impuls met de lancering van onze zero waste cateraar, die een ethisch alternatief wil bieden voor de grote afhaalplatforms. In het kader hiervan bieden wij verse, biologische maaltijden aan die in statiegeldpotten worden geleverd. Dit project omvat ook de oprichting van een conservenfabriek, waarin we ambachtelijke producten aanbieden, gemaakt met onze voedselresten en met behulp van lacto-fermentatie. De levering van onze gerechten en conserven gebeurt met de fiets of via een relaispunt, om de ecologische voetafdruk van de verplaatsingen te verkleinen. Dankzij dit project hebben we in twee maanden tijd meer dan 30 kg plastic kunnen vermijden en onze klanten kunnen aanzetten tot een andere manier van consumeren.

Tot slot strekt ons engagement om afval te verminderen zich ook uit tot het verminderen van voedselverspilling. Om voedselverspilling zoveel mogelijk te beperken, hebben we een partnerschap opgezet met L’Îlot VZW, die onze onverkochte etenswaren en restjes gebruikt om maaltijden aan te bieden aan daklozen of mensen in zeer precaire situaties.

Onze gebouwen

Hoewel onze gebouwen (nog) niet passief zijn, zijn er toch veel verbeteringen aangebracht om de energie-efficiëntieervan te verbeteren. Zo zijn er zonnepanelen geïnstalleerd, is de thermische en akoestische isolatie versterkt, is er LED-verlichting en dubbele ventilatie, waardoor er minder energie verloren gaat.

Naast deze infrastructuur wordt onze zorg voor het milieu weerspiegeld in onze keuze van meubilair. Zo hebben wij in onze kelder een atelier ingericht, waardoor wij aan upcycling van gerecycleerde materialen kunnen vervaardigen. We gebruiken ook zoveel mogelijk eigen meubilair, om de ecologische voetafdruk van het vervoer van materialen en het huren van meubilair te vermijden.

Al onze ruimtes worden schoongemaakt met ecologische schoonmaakproducten. Deze producten worden in kleine aantallen aangeschaft, in hoge concentraties (zodat ze kunnen worden verdund om minder te gebruiken) en waar mogelijk in wegwerpverpakkingen.

Toekomstige ontwikkelingen in onze gebouwen omvatten de installatie van een bijenkorf, de aanleg van een permacultuurgroentetuin op onze groene daken en de ontwikkeling van nieuwe stadslandbouwinitiatieven.

Nos partenaires

Commission Communautaire Française
Quality Nights
Brasserie de Silly
FWB
Georges Yana Conseil
Comedien.be
Photo Gallery
Article 27
Vertige
visitbrussels Awards.