Programmering voor sociale cohesie - La Tricoterie - Fabrique de liens
Menu

Programmering voor sociale cohesie

Elk jaar omvat ons sociaal-cultureel seizoen talrijke evenementen en activiteiten die gericht zijn op sociale cohesie. Met deze programmakeuzes willen we voortdurend ruimtes creëren voor uitwisseling en ontmoeting tussen de verschillende gemeenschappen en verenigingen die het sociale weefsel van Brussel en in het bijzonder van St. Gillis.

Deze omvatten :

  • Onze “potluck dinners”, waar buurtbewoners worden uitgenodigd om de door hen bereide gerechten met elkaar te delen, evenals onze "Grootmoeders herberg", die een intergenerationele benadering van deze activiteit biedt.
  • De "Resto des Tricoteurs et Tricoteuses" (Restaurant van Breiers en Breisters) zijn grote vergadertafel, die tot doel heeft het isolement te bestrijden en iedereen in staat te stellen nieuwsgierig te blijven en zijn kennissenkring uit te breiden.
  • De "Sefardische couscous", waar Arabische en Joodse culinaire (en muzikale) tradities samenkomen, en de Mosselen-Frites (die Nederlands- en Franstaligen samenbrengen).
  • Onze theatrale creaties "Les liaisons joyeuses", in samenwerking met Théâtre et Réconciliation, die het thema van het samenleven behandelen door op het podiumartiesten, mensen uit de buurt, mensen met een handicap of afhankelijkheid, nieuwkomers en vele andere kansarmen of mensen met een onzichtbare achtergrond samen te brengen.
  • Ons open podium op maandagavond, waar Brusselse artiesten elkaar op het podium kunnen ontmoeten en hun creaties kunnen delen met een divers publiek.
  • Het Kinderbal, een gratis evenement dat vooral gericht is op kinderen uit de buurt.

We proberen deze activiteiten zo goedkoop mogelijk aan te bieden : onze concerten, film-debatavonden, kinderactiviteiten, conferenties en avonden met leuke spelletjes zijn toegankelijk vanaf 3, 4 of 5€. Andere activiteiten, zoals de Java, het open podium, de “Potlucks” of het kinderbal, zijn volledig gratis. Wij aanvaarden ook artikel 27 voor onze culturele activiteiten.

Naast deze activiteiten is onze programmering strategisch zo opgezet dat ons publiek tijdens zijn bezoek "toevallig" andere activiteiten kan ontdekken en geïnteresseerd raakt in wat andere bezoekers doen. Door deze strategische keuze kunnen wij een andere manier ontwikkelen om de ruimte van het "cultureel centrum" in te nemen : het is niet langer een doorgangsplaats tussen twee voorstellingen, maar een plaats van ontdekking en uitwisseling tussen publiek.